• Napelemes rendszerek
×
Ajánlatkérés
NAPELEMES RENDSZEREK méretezése, tervezése

 

A napelem teljesítménye egy fontos adat a napelem jellemzése során.
A napelemek teljesítménye Wp-ben, azaz Wattpeak-ben van megadva.

A Wp a napelem csúcsteljesítményét jelenti, azaz szabványos mérési körülmények között ekkora csúcsteljesítményre képes (a szabvány mérési paraméterek: 1000 W/négyzetméter sugárzás, 25°C-os modulhőmérséklet).
Azonban a napelem nagyon ritkán termel csúcsteljesítményen, egy évben mindössze pár órát. Ezért nem ez a legfontosabb adat a megfelelő napelem kiválasztására.

A napelem kiválasztása előtt meg kell határoznunk azt, hogy egy évben mekkora energiafogyasztást kívánunk lefedni. Az áramszolgáltató kWh-ban számol el, ezért célszerű ezzel kezdeni. Ha megvan, mennyit fogyasztunk, akkor ahhoz méretezünk egy rendszer teljesítményét.

TERMÉKEINK - QCells napelem modul

 

1999-ben alapították a Q.Cells AG német napelem gyártót, aki rövid időn belül vezető szerepet töltött be a német gyártók között. 
A kezdetektől fogva rengeteg energiát fordított a cég kutatás fejlesztésre, saját maguk fejlesztették ki a napelem modulokhoz használt cellákat

2012-2013 környékén több német napelemes cég is nehéz helyzetbe került az egyre erősödő ázsiai konkurenciától.
​Több nagy nevű gyártóhoz hasonlóan, a Q.Cells-t is felvásárolta egy tőkeerős ázsiai versenytárs. A dél-koreai Hanwha cégcsoport a kutatás-fejlesztést meghagyta a német cégnél, az összeszerelés már Malajziában történik.

A Hanwha vállalat tőke erejének és a német mérnökök szaktudásának egyesítésével egy prémium kategóriás napelem jött létre.

Kifejlesztették a Q.antum nevezetű cellát, ami messze megelőzi technológia értelemben a piacon kapható versenytársakat.
2018-ban megjelentek a már PERC technológiával készült Q.Cells napelemek.

MI IS AZ A PERC TECHNOLÓGIA?

 

A napelem modulokat alkotó cellák legújabb gyártási technológiája, ami fokozatosan kiszorítja az eddig használt cella-gyártási eljárásokat.
PERC (Passivated Emitter Rear Cell) technológia a napelem cellák hátoldali gyártási eljárását változtatta meg, hogy minél hatékonyabban hasznosítsa a cella felületére érkező fényt.

A cellák hátlapjára egy dielektromos alumínium vezetőréteget visznek fel, ami segít a cellán hasznosítatlanul áthaladó – és eddig a lamináló fóliában elnyelődött – fény egy részét visszatükrözni, visszavezetve azt az áramtermelés folyamatába. ​Ezáltal ugyanazon a felületen kb. 6%-kal magasabb hozamot érhetünk el. A PERC technológiával az elért teljesítmény növekedés mellett a hosszúhullámok jobb abszorpciója alakul ki.
Emellett az alacsony szögben érkező, hosszú hullámú fénysugarak abszorpcióját is nagy mértékben javítja, így a reggeli, alkonyat előtti és felhős időszakokban is jobban termelnek, mint hagyományos társaik.

A HANWHA Q.CELLS 2017-ben a világ 3. LEGNAGYOBB NAPELEM GYÁRTÓJA pozíciót sikerült elérnie.

- minden napelem cella egyedi azonosító kódot kap, mellyel végig követhető a gyártás során,
- sőt évekkel a felszerelés után is be lehet azonosítani származását
- 12 év termékgarancia
25 év minimum 83% teljesítmény garancia

A QCells Q.PEAK DUO-G5/G7/G8+ félcellás napelemei

A napelem panelek nálunk 330W-os teljesítménnyel érhetők el - a standard 1685 x 1000 mm-es táblaméretben - és akár 19,9%-os hatékonyságra képesek a monokristályos cellákkal.
A nagyobb hatékonyság azt jelenti, hogy az egyes napelem panelek azonos méret mellett nagyobb termelésre képesek. Mindez a Q.antum PERC technológiának és a legmodernebb félcellás megoldásnak köszönhető, melyekben az átlagostól eltérően már 6 vezetőszál (busbar) szállítja a megtermelt energiát. 

ÚJDONSÁG!

Már szerelhető a Q.PEAK DUO G8+ 350Wp teljesítményű félcellás modul is, amelynek termékgaranciáját az eddigi 12 évről 25 évre terjesztette ki a QCells.

TERMÉKEINK - JA SOLAR napelem modul

 

A JA Solar 2005-ös alapítása óta mára a világ egyik vezető napelem panel és szilícium cella gyártójává vált. A PV-Tech éves összesítése alapján a JA Solar mindkét kategóriában az abszolút piacvezetők között foglal helyet.

A cég a világ 11 pontján rendelkezik gyárakkal Kínától Dél-Afrikán át Malajziáig, évi 8GW-nyi szilícium cella és 8GW-nyi napelem gyártási kapacitással.

A cég stabilitásának egyik kulcsa, hogy a termékgyártáson túlmenően a JA Solar a világ 7. legnagyobb napelemes áramszolgáltatójaként is működik. Saját tulajdonú napelem parkjai révén állít elő zöld áramot, amit a helyi áramszolgáltatók közműhálózata részére értékesít, több mint évi kétmilliárd dollár értékben.

JA Solar is kifejlesztette a 100%-osan PID mentes szilícium cellák valamint a PERC technológiájú cellák tömeggyártását is.

 

JA SOLAR félcellás modulja - JAM60S10 335Wp

A napelem panelek nálunk 335W-os teljesítménnyel érhetők el - a standard 1689 x 996 mm-es táblaméretben - monokristályos cellákkal.
12 év termékgarancia és 25 év lineális kimenő feszültség teljesítmény garancia.

A napelem modulok főbb jellemzői:
- a tükröződésmentes felületnek köszönhetően a szórt fényt is képes hasznosítani
- ammóniumnak és sónak ellenálló kivitel
- ​5 busbaros kialakítás
- nagyobb kimenő teljesítmény
- alacsonyabb hőmérsékleti együttható
- kisebb "hot spot" kockázat
​- nagyobb tűrőképesség a mechanikus terhelés esetén

TERMÉKEINK - Fronius inverter - a napelemes rendszer szíve

A Fronius 1992 óta foglalkozik a megújuló energiaforrások és különösen a napenergia témakörével. Ez vezetett 1995-ben az első Fronius inverter, a „Sunrise” kifejlesztéséhez – és ez a pillanat volt a Fronius Solar Energy megszületésének időpontja is.
A Fronius harmadik és egyben legfiatalabb üzletága 2001-ben forradalmat váltott ki: a pettenbachi egykori gyártelep padlásán született meg a Fronius IG – mely az inverterek területén hatalmas innovációs ugrásnak bizonyult. Ez volt az első olyan készülék, amelyet bővítőkártyával – például egy WiFi-modullal bővíteni lehetett és ezáltal korábban soha nem sejtett jövőállóságot kínált. Az inverter termékélettartama csak megerősítette kiváló minőségét: a Fronius IG egységeket csak 2015 végén vezették ki a piacról.

Az inverterek gyártása mellett a Fronius már a kezdetektől fogva különböző más kutatási projektekkel is foglalkozott, mindig azzal az igénnyel, hogy a megújuló energiaforrásokat a jövő számára megfelelővé tegye. Ilyen projekt volt például az energiacella, melyet már 2002-ben elkezdtek kifejleszteni. A cél a napenergia hidrogén előállítására való felhasználása és ennek az eltárolása volt.
​2009-ben a rendszert a világ első ilyen megoldásaként a TÜV Süd tanúsítvánnyal is ellátta.

Miért könnyű szerelni?

Az invertereknél 2013-ban evolúciós ugrás történt: a Fronius Galvo modellel megjelent az első "SnapINverter" generáció a piacon.
​A Fronius Galvo és az ezt követő modellek átgondolt kialakítása a telepítő vállalatok és az ügyfelek általános tetszésével találkozott.

Ez azt jelenti, hogy az inverter hátlapját kell először felszerelni.
Ezen a hátlapon van integrálva az összes sorkapocs, amibe az AC és DC kábeleket kell bekötni.
Ha ez megtörtént az invertert magát csak fel kell akasztani a hátlapra és bepattintani a helyére.

Az inverterekben integrált WLAN-nal és energia-menedzsmenttel ellátott kommunikációs csomag található.

NAPELEMES RENDSZERADATOK megjelenítése, archiválása és elemzése

Szeretne teljes áttekintést kapni napelemes rendszeréről, annak teljesítményéről és működéséről akár otthon, akár út közben? 
Nem gond.
Az átfogó és világos Fronius Solar.web online portál lehetővé teszi, hogy a kezelők könnyen és kényelmesen megfigyelhessék, elemezhessék és összehasonlíthassák napelemes rendszereiket akár irodai számítógépen vagy akár táblagépen, ha otthon vannak. Intelligens elemző funkciók biztosítják a hozamveszteségek megbízható elkerülését.

Állandóan szemmel tarthatja napelemes rendszere energiahozamait, ha nincs otthon, akkor is,  amennyiben telepíti az alkalmazást iPhone, iPod touch, iPad, Apple Watch készülékére, Androidos okostelefonjára vagy Windows okostelefonjára.

​A Fronius demó rendszerekből tájékozódhat arról, hogy mire képes az alkalmazás. A Telepítő varázslónak köszönhetően a napelemes rendszer a Fronius Solar.web rendszerben egyszerűen regisztrálható, és maga az app is intuitív módon használható.

ÚJ GENERÁCIÓ a napelenergia tárolásához: FRONIUS GEN24 PLUS hibrid inverter

A Fronius GEN24 Plus egy sokoldalú hibrid inverter beépített szükségáram-ellátással, amelynek köszönhetően a költségek többé már nem teszik kérdésessé az energiabiztonságot: akár már a beüzemeléskor felszerelik a napelemes rendszert tárolóval, akár csak később egészítik ki akkumulátorral – a GEN24 Plus mindig a megfelelő szükségáram-ellátást kínálja. 

A Multi Flow technológia révén hálózatkiesés esetén a fogyasztók is elláthatók, és ezzel egyidejűleg az akkumulátor is tölthető. Ez hosszabb ideig tartó szükségáram-ellátást és nagyobb saját energiafelhasználást eredményez.

Az új egyfázisú Primo GEN24 Plus (3-6 kW) már kapható, a háromfázisú Symo GEN24 várhatóan 2020 második felében érhető majd el.